Poster Amelisweerd vanuit de bomen

Amelisweerd vanuit de bomen – zondag 15 oktober

Rechten voor de Natuur is een wereldwijde beweging die ons uitdaagt om anders na te denken over onze relatie met de natuur. Kunnen we bossen en bomen een eigen stem geven door ze rechten toe te kennen? Kunnen we de bomen van Amelisweerd op deze manier voor zichzelf laten spreken?
Maak zondag 15 oktober in Amelisweerd kennis met een keur aan ideeën rond rechten voor de natuur. Luister naar en praat met milieujuristen en boswetenschappers. Ervaar wat het kan betekenen als natuur rechten krijgt.

M.m.v. kunstenaars Elmo Vermijs en Marieke Nooren, juristen Jessica den Outer, Jan van de Venis, Landhuis Oud Amelisweerd, Vrienden van Amelisweerd, Kerngroep Ring Utrecht, Amelisweerd niet Geasfalteerd. 

Datum: zondag 15 oktober 2023, 12.00 – 17.00 uur.
Locatie: Koningslaan 9, bij Landhuis Oud Amelisweerd.

Programma:
Dit telt vijf verschillende onderdelen op verschillende tijdstippen in de middag:

  • Documentaire Rechtszaak in het park – de bomen spreken zich uit.
    Op de zolder van Landhuis Oud Amelisweerd wordt de documentaire vertoond over de speculatieve rechtszaak van eind 2022. In deze rechtszaak in het Amstelpark stonden de bomen van dit park centraal en konden ze hun verhaal vertellen.
    Na elke vertoning volgt een nagesprek met maker Elmo Vermijs en achtereenvolgens Liesbeth van de Grift (hoogleraar Internationale Geschiedenis in relatie tot het milieu-UU), Laurie Cluitmans (conservator hedendaagse kunst Centraal Museum) en Hannah Prins (jurist en activist Extinction Rebellion/Stop Ecocide))
  • Wandel(hoor-)colleges met wetenschappers en filosofen:
    Wandel met je koptelefoon en een van de sprekers door Amelisweerd en krijg een live hoorcollege vanuit een filosofisch, ecologisch of milieurechtperspectief. Met medewerking van o.a. Carolina Sánchez (ecofeminist, UU), Ruben Jacobs (cultuursocioloog en schrijver), Hannah Prins (milieujuriste en activiste), en Edwin Gardner (Chrononauten).
  • Workshops Natuurrechten (hoe werkt ‘rechten voor de natuur’ in de praktijk), Zoöp (organisatiemodel voor samenwerking tussen menselijk en niet-menselijk leven) en Inheemse visie (een niet-westerse kijk op de natuur). Dit zijn korte, actieve workshops.
  • Workshop De Boom in
    Amelisweerd niet Geasfalteerd organiseert een klimworkshop van ruim een half uur.
  • Kinderprogramma
    Natuurwijzer en kruidenvrouw Ariana Schippers gaat met kinderen van 4-12 jaar het bos in. (Begeleiding door verzorgers/ouders niet noodzakelijk). Duur is 30-45 minuten.

Stel een programma voor jezelf samen. Je kunt één onderdeel volgen, maar ook meerdere. Reservering is verplicht, omdat per onderdeel een maximum aantal deelnemers geldt.

Klik hier voor het totaaloverzicht van het programma met de verschillende tijdstippen en activiteiten. 

Reserveer hier voor de verschillende onderdelen en boek je gratis tickets. Op deze site vind je ook meer informatie per (sub)onderdeel.

In het landhuis is trouwens een doorlopende tentoonstelling van Madelon Hooykaas te zien (t/m 12 november) wat goed aansluit bij het thema van 15 oktober.

Dit programma is mede mogelijk gemaakt dankzij subsidie van KIEM Utrecht, fonds voor natuur en duurzaamheid.