Home
Mijn Amelisweerd

 

 

 

Toelichting bij de Inspiratiemiddag  ‘Boom, bomen, bos’

40 jaar Vrienden van Amelisweerd

30 september 2012,  Rhijnauwen

Voor in de Nieuwsbrief en op de website www.vriendenvanamelisweerd.nl

 

Aanleiding

Onze inspiratiemiddag op 30 september 2012, getiteld ‘Boom Bomen Bos’ staat in het teken van de historie van ‘40 jaar Vrienden van Amelisweerd’ en de actualiteit van het daaruit voortgekomen Kracht van Utrecht--initiatief. Bovendien is het 30 jaar geleden dat de ontruiming en de bomenkap van Amelisweerd plaatsvond voor de aanleg van de A27.  En drie jaar geleden werd het Kracht van Utrecht-initiatief geboren.

 

De ‘Kracht van Utrecht’ was (in 2009) de titel van het achtste rapport in de historie van de Vrienden van Amelisweerd. Vanuit dit initiatief werkt een groeiende groep betrokken en deskundige inwoners van Utrecht aan concrete voorstellen om onze stad en regio een omslag te laten maken naar slimmere en gezondere mobiliteit, schonere lucht en een leefbare stad. In denken en doen. Zie www.krachtvanutrecht-initiatief.nl

 

Doel en doelgroep

De middag organiseren we voor mensen die open staan voor een andere benadering dan de politieke; namelijk een artistieke, poëtische invalshoek. In Ienke Kastelein hebben wij een Utrechts beeldend kunstenaar gevonden die de aanwezige deelnemers verdieping biedt op de thema’s Boom Bomen Bos. Het programma volgt een opbouwende lijn, die aandacht vraagt en uitnodigt tot reflectie. Ter inspiratie van de aanwezigen, de Vrienden en het Kracht van Utrecht initiatief.

 

Locatie en tijd

De bijeenkomstdag wordt gehouden in de Ridderhofstad, het hoofdgebouw van StayOkay in Rhijnauwen/Bunnik, vlakbij Amelisweerd. U bent welkom vanaf 13.30 u. In de Ridderzaal hebben we een kleine tentoonstelling ingericht. Start van het programma is om 14 uur. We sluiten af met een informele borrel tot ca. 17:00 uur.

De middag is minder geschikt voor ouders met kleine kinderen.

 

Organisatie

Vrienden van Amelisweerd, samen met het uit de vrienden voortgekomen Kracht van Utrecht-initiatief. Als formele opdrachtgever fungeert de Stichting Onderzoek en Educatie Stad en Amelisweerd (SOESA).

 

Maximum aantal aanwezigen voor de middag: 70

We vragen een deelnemersbijdrage van minimaal € 10,- p.p. in de vorm van een donatie (liefst van een hoger bedrag). Ook sponsoring behoort tot de mogelijkheden. Schrijf u snel in.

 

Aanmelding voor deelname vindt plaats door storting van minimaal € 10,- per persoon op Triodos bankrek. 390492329 ten name van SOESA met vermelding van viering 40 jaar Vrienden van Amelisweerd. Wanneer u daartoe in staat bent stellen we het zeer op prijs een hogere bijdrage van u te te ontvangen in de vorm van een donatie aan de Stichting SOESA als ANBI-instelling (Algemeen Nut Beogende Instelling). Uw donatie is aftrekbaar.

 

Als u tevens ons een bevestiging stuurt per mail aan Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken kunnen we u tevoren het programma met nadere toelichting  toezenden.

 

Programma Inspiratiemiddag  ‘Boom, bomen, bos’

 

14.00 uur Welkom vanuit de Vrienden van Amelisweerd

Introductie op de programmatitel: Boom, Bomen, Bos door Ienke Kastelein

 

Boomriddder Isolde, korte documentaire van Falco Minken (eindexamen Hogeschool voor de Kunsten Utrecht)

 

Persoonlijke film, Jan Ketelaars, (docent Hogeschool voor de Kunsten Utrecht)

 

Kleurrijk tapijt, muziek van Karim Eharruyen, solo op L’ud, perzische luit.

 

15.00 uur Twee onderdelen die parallel lopen:

- Wandeling: het bos als geheugenpaleis, met Ienke Kastelein (maximum 30 deelnemers)

- Socratisch gesprek: Bomen over de waarde van Boom en Bos o.l.v. Joop Kools) (maximum 40 deelnemers

Napraat met drankje en hapje met

rond 17 u  slotakkoord

 

 

Achtergrondinformatie over dit programma en de in dit project samenwerkende kunstenaars is te vinden op www.vriendenvanamelisweerd.nl Inspiratiemiddag 30 september.

 

Telefonisch kunt u meer informatie verkrijgen bij Gerrit Jan Bakker, 06 1072 0192. Of via mail Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijkenIk heb gestemd op (door Harry Bouwhuis)

 

Ik heb gestemd op

 
Spagaat tussen wegen en bossen met zwijgende bomen (door Harry Bouwhuis)

 

 
Regendruppels
Regendruppels vallen op huilende kruinen
glijden langs takken naar beneden
naar de stam staande op wortels.
Bomen in bossen en parken,
oude landgoederen
geaard in donkere grond
maar weinig geroemd
eerder verdoemd en verjaagd.
Voor een snelweg die zich uitrolt
grijs en grauw met witte strepen.
Die het landschap blijft
versnipperen en verscheuren,
om het geluid van vallende
regendruppels niet te laten horen,
op groen nat gehuilde kruinen
in onze natuur.
 
Ingrid van Tellingen
 
Fotowandeling door Amelisweerd

Annemiek van den Berg

Fotowandeling door Amelisweerd, kijk naar de foto's of loop de wandeling zelf, met kaart en GPS coördinaten, klik hier.

 

 
Als bomen wijken

Als bomen wijken
Voor kale wegen
Waar auto's razen
Een kunstwerk neergezet
Om iets te maken wat er niet is.
 
Als bomen wijken rust verdwijnt
Vogels niet meer zingen
Eekhoorn, reëen, wilde zwijnen,
Teruggedrongen zijn.
 
Voor bomen wijken
Wil ik opduiken
Om te zien, te ruiken
Hoe het is, hoe het was
Zoals het altijd hoort te zijn.
 
Als bomen wijken
Bos verdwijnt
Onze heilige koe verschijnt

Ach die bomen kunnen wij missen
Zolang er zuurstof is in flessen.
 
Ingrid van Tellingen

 
Warning: Illegal string offset 'active' in /home/amelisweer/domains/vriendenvanamelisweerd.nl/public_html/templates/Amelisweerd/html/pagination.php on line 129 Warning: Illegal string offset 'active' in /home/amelisweer/domains/vriendenvanamelisweerd.nl/public_html/templates/Amelisweerd/html/pagination.php on line 135 Warning: Illegal string offset 'active' in /home/amelisweer/domains/vriendenvanamelisweerd.nl/public_html/templates/Amelisweerd/html/pagination.php on line 129 Warning: Illegal string offset 'active' in /home/amelisweer/domains/vriendenvanamelisweerd.nl/public_html/templates/Amelisweerd/html/pagination.php on line 135 Warning: Illegal string offset 'active' in /home/amelisweer/domains/vriendenvanamelisweerd.nl/public_html/templates/Amelisweerd/html/pagination.php on line 129 Warning: Illegal string offset 'active' in /home/amelisweer/domains/vriendenvanamelisweerd.nl/public_html/templates/Amelisweerd/html/pagination.php on line 135 « BeginVorige123VolgendeEinde »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL