Home
Mijn Amelisweerd

 

 

 

Toelichting bij de Inspiratiemiddag  ‘Boom, bomen, bos’

40 jaar Vrienden van Amelisweerd

30 september 2012,  Rhijnauwen

Voor in de Nieuwsbrief en op de website www.vriendenvanamelisweerd.nl

 

Aanleiding

Onze inspiratiemiddag op 30 september 2012, getiteld ‘Boom Bomen Bos’ staat in het teken van de historie van ‘40 jaar Vrienden van Amelisweerd’ en de actualiteit van het daaruit voortgekomen Kracht van Utrecht--initiatief. Bovendien is het 30 jaar geleden dat de ontruiming en de bomenkap van Amelisweerd plaatsvond voor de aanleg van de A27.  En drie jaar geleden werd het Kracht van Utrecht-initiatief geboren.

 

De ‘Kracht van Utrecht’ was (in 2009) de titel van het achtste rapport in de historie van de Vrienden van Amelisweerd. Vanuit dit initiatief werkt een groeiende groep betrokken en deskundige inwoners van Utrecht aan concrete voorstellen om onze stad en regio een omslag te laten maken naar slimmere en gezondere mobiliteit, schonere lucht en een leefbare stad. In denken en doen. Zie www.krachtvanutrecht-initiatief.nl

 

Doel en doelgroep

De middag organiseren we voor mensen die open staan voor een andere benadering dan de politieke; namelijk een artistieke, poëtische invalshoek. In Ienke Kastelein hebben wij een Utrechts beeldend kunstenaar gevonden die de aanwezige deelnemers verdieping biedt op de thema’s Boom Bomen Bos. Het programma volgt een opbouwende lijn, die aandacht vraagt en uitnodigt tot reflectie. Ter inspiratie van de aanwezigen, de Vrienden en het Kracht van Utrecht initiatief.

 

Locatie en tijd

De bijeenkomstdag wordt gehouden in de Ridderhofstad, het hoofdgebouw van StayOkay in Rhijnauwen/Bunnik, vlakbij Amelisweerd. U bent welkom vanaf 13.30 u. In de Ridderzaal hebben we een kleine tentoonstelling ingericht. Start van het programma is om 14 uur. We sluiten af met een informele borrel tot ca. 17:00 uur.

De middag is minder geschikt voor ouders met kleine kinderen.

 

Organisatie

Vrienden van Amelisweerd, samen met het uit de vrienden voortgekomen Kracht van Utrecht-initiatief. Als formele opdrachtgever fungeert de Stichting Onderzoek en Educatie Stad en Amelisweerd (SOESA).

 

Maximum aantal aanwezigen voor de middag: 70

We vragen een deelnemersbijdrage van minimaal € 10,- p.p. in de vorm van een donatie (liefst van een hoger bedrag). Ook sponsoring behoort tot de mogelijkheden. Schrijf u snel in.

 

Aanmelding voor deelname vindt plaats door storting van minimaal € 10,- per persoon op Triodos bankrek. 390492329 ten name van SOESA met vermelding van viering 40 jaar Vrienden van Amelisweerd. Wanneer u daartoe in staat bent stellen we het zeer op prijs een hogere bijdrage van u te te ontvangen in de vorm van een donatie aan de Stichting SOESA als ANBI-instelling (Algemeen Nut Beogende Instelling). Uw donatie is aftrekbaar.

 

Als u tevens ons een bevestiging stuurt per mail aan Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken kunnen we u tevoren het programma met nadere toelichting  toezenden.

 

Programma Inspiratiemiddag  ‘Boom, bomen, bos’

 

14.00 uur Welkom vanuit de Vrienden van Amelisweerd

Introductie op de programmatitel: Boom, Bomen, Bos door Ienke Kastelein

 

Boomriddder Isolde, korte documentaire van Falco Minken (eindexamen Hogeschool voor de Kunsten Utrecht)

 

Persoonlijke film, Jan Ketelaars, (docent Hogeschool voor de Kunsten Utrecht)

 

Kleurrijk tapijt, muziek van Karim Eharruyen, solo op L’ud, perzische luit.

 

15.00 uur Twee onderdelen die parallel lopen:

- Wandeling: het bos als geheugenpaleis, met Ienke Kastelein (maximum 30 deelnemers)

- Socratisch gesprek: Bomen over de waarde van Boom en Bos o.l.v. Joop Kools) (maximum 40 deelnemers

Napraat met drankje en hapje met

rond 17 u  slotakkoord

 

 

Achtergrondinformatie over dit programma en de in dit project samenwerkende kunstenaars is te vinden op www.vriendenvanamelisweerd.nl Inspiratiemiddag 30 september.

 

Telefonisch kunt u meer informatie verkrijgen bij Gerrit Jan Bakker, 06 1072 0192. Of via mail Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijkenTot hier en niet VERDER

Een wurgslang kronkelt om mijn stad.
Steeds dikker en vetter.
Hevig geraas overal.
Ik kan zijn adem niet ontwijken.
Mijn oren smeken om niet te horen.

De slang heet “vrijheid
om te rijden”.
Zijn voedsel ons dierbaarste bezit.
Onze bomen, ons oude landschap,
onze gezondheid.  

Durf de slang te bestrijden.  
Zoek vaker het avontuur
zonder autodak.
Praat in de regen
in het bushok.
Ontdek de onbekenden.
De betere toekomst
ben je zelf.

Ineke Thierauf

 
Vreemde snuiters in het bos...

Joost Meulenbroek

Tja, zou het al lente zijn? De gevoelstemperatuur zegt af en toe wat anders, maar Amelisweerd en Rhijnauwen zijn op gang gekomen. Er wordt heel wat afgekwetterd en gezongen. Het bos kleurt, wat nu vooral te danken is aan de vele 'stinzenplanten' die de landgoederen zo kenmerken. Er zijn heel veel soorten te bewonderen (meer dan 30 soorten): Als eerste beginnen o.a. sneeuwklokje, winterakoniet en crocus. Deze zijn nu inmiddels bijna uitgebloeid, witte (dichters)narcis, bostulp (zie boven), wilde hyacint en aronskelk nemen het beeld over. In feite kun je de stinzenplanten beschouwen als 'vreemde snuiters'. De bolgewasjes zijn oorspronkelijk niet inheems, meerdere soorten kunnen zich zelfs niet eens via zaad voortplanten. Al in de zestiende eeuw zijn deze bolgewasjes ingevoerd om landgoederen te verfraaien.

SneeuwklokjeMaximilian Henri de Saint Simon, die in 1771 zijn intrek nam in Nieuw Amelisweerd, was zo’n liefhebber. IJverig kwekend heeft hij zijn sporen nagelaten: bekijk de bonte verzameling nu rond het landhuis, deels oud, deels bijgeplant. Behalve het 'gewone' sneeuwklokje is er ook de gevulde variant 'plenus'. In het Markiezenbos aan de overzijde van de Kromme Rijn staan veel 'oude' sneeuwklokjes. In dit bos ligt de Sneeuwklokjeslaan (uitzicht op/vanaf het landhuis). Jammer genoeg is enkele jaren geleden een leiding in de laan gelegd. Vervolgens zijn er weer sneeuwklokjes ingeplant, helaas een 'intratuin'-soort met dikke groene bladeren (G. woronowii). Andere, meer recent aangeplante soorten zijn o.a. (gele) narcis, sneeuwroem en zomerklokje.

Nieuw Amelisweerd kent de grootste variatie aan stinzenplanten, een echte topper. In het Engelse Werk zien we op het eiland een dikke mat met vroeg vergeetmijnietje (voorheen 'amerikaans' vergeetmijnietje genaamd, maar daar komt ie niet vandaan, dus was er weer een ijverige bioloog die de naam veranderd heeft). Bosanemonen, ook met gevulde 'halskraag' vorm, daslook en aronskelken zijn duidelijk aanwezig in Oud Amelisweerd. Het landgoed Rhijnauwen is nog het minst bedeeld.

Kortom, het leermoment van vandaag: laten we zorgvuldig omgaan met het historische stinzenplantenassortiment, zowel bij aanvulling als bij het beheer!

 

Nieuwe exoten

NijlgansNu is het natuurlijk altijd een komen en gaan van planten- en diersoorten, situaties veranderen, er is altijd dynamiek. Als voorbeeld van twee nieuwkomers in Amelisweerd: de nijlgans en de halsbandparkiet.

De nijlgans behoeft nauwelijks introductie: deze vogel heeft zich al jaren geleden breed verspreid in Nederland. Gemakkelijk te herkennen, bovendien maakt hij een hoop kabaal, het klinkt eigenlijk een beetje uit verre streken, toch? Vorig jaar werden er in Amelisweerd al 17 broedparen geteld.

Nog zo'n herriemaker is de halsbandparkiet. Zo'n veertig jaar geleden zijn op twee plekken een paar exemplaren uit volières ontsnapt (Voorburg en Amsterdam). Daar zijn inmiddels in wijde omtrek stevige populaties opgebouwd. Via de Vecht zijn
amsterdammertjes naar Utrecht gevlogen. Vlak voor onze stad aan de westzijde bevindt zich al een groep van meer dan 70 van die schreeuwertjes. En jawel hoor, vorig jaar werd er eentje in Amelisweerd gehoord. Het is een holenbroeder en kan af en toe aardig zijn plekje claimen. Het is een kwestie van tijd, maar dit vogeltje zal meer van zich laten horen...

 

Halsbandparkiet

 
Amelisweerd 2008

utrecht voor beginners de domstad in 127 gedichtenIngmar Heijtze

Geen paniek, we tekenen gewoon maar wat,
een paar speelse potloodlijntjes door een hart,
het kan weer uitgegegumd want alles is voorlopig

en later, als we het netjes hebben ingekleurd
met onze kerfstok uit 1982 - weten jullie nog,
de kettingzagen kunnen zo weer uit het vet -

geven we jullie eerst een paar jaar tijd voor
inspraak en bezwaar en ander ludiek gespartel
in de marge. Als het meezit vragen we ten slotte

de ME nog één keer nostalgisch op jullie
in te slaan want iedereen moet door naar elders
en de snelweg ruist en rolt zich uit en slokt ons op.

 

Ingmar Heijtze, stadsdichter van Utrecht, uit zijn bundel "Utrecht voor beginners", de Domstad in 127 gedichten.

 

In 'Mijn Amelisweerd' is plaats voor persoonlijke verhalen met als thema Amelisweerd. Heb je een verhaal voor deze rubriek? Stuur het naar Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken , en misschien verschijnt jouw verhaal op deze plek.

 
Paddenstoelen in Amelisweerd, ook in het voorjaar!

Maurice van Peursem

Amelisweerd is een mooi gebied om te wandelen, het hele jaar door. Maar in het voorjaar misschien wel het meest, met eerst de sneeuwklokjes, later de narcissen en alle andere voorjaarsbloemen. Een opvallende voorjaarsbloem is de bosanemoon, een vriendelijk wit bloemetje dat je overal in Amelisweerd kunt tegenkomen. Er is nog een andere liefhebber van de bosanemoon, en wel de anemonenbekerzwam, die parasiteert op de bosanemoon; en aangezien de bosanemoon in het voorjaar bloeit vind je rond die tijd ook de anemonenbekerzwam. De anemonenbekerzwam is een rode lijst soort, die in Nederland met uitsterven wordt bedreigd.

Een andere opvallende paddenstoel die je in het voorjaar kunt aantreffen is het judasoor. Deze paddenstoel lijkt een beetje op een menselijk oor, en heeft een voorkeur voor de vlier, volgens de geruchten de boom waarin Judas zich zou hebben verhangen nadat hij Jezus had verraden; vandaar de naam.

Dit zijn slechts 2 van de vele soorten paddenstoelen die je in het voorjaar in Amelisweerd kunt aantreffen. Hieronder staan foto's van de bosanemoon en beide paddenstoelen die dit voorjaar zijn gemaakt.

BosanemoonBosanemoon

Bosanemoon

JudasoorJudasoor

Judasoor

Anemonenbekerzwam

Anemonenbekerzwam

 
Warning: Illegal string offset 'active' in /home/amelisweer/domains/vriendenvanamelisweerd.nl/public_html/templates/Amelisweerd/html/pagination.php on line 129 Warning: Illegal string offset 'active' in /home/amelisweer/domains/vriendenvanamelisweerd.nl/public_html/templates/Amelisweerd/html/pagination.php on line 135 Warning: Illegal string offset 'active' in /home/amelisweer/domains/vriendenvanamelisweerd.nl/public_html/templates/Amelisweerd/html/pagination.php on line 129 Warning: Illegal string offset 'active' in /home/amelisweer/domains/vriendenvanamelisweerd.nl/public_html/templates/Amelisweerd/html/pagination.php on line 135 Warning: Illegal string offset 'active' in /home/amelisweer/domains/vriendenvanamelisweerd.nl/public_html/templates/Amelisweerd/html/pagination.php on line 129 Warning: Illegal string offset 'active' in /home/amelisweer/domains/vriendenvanamelisweerd.nl/public_html/templates/Amelisweerd/html/pagination.php on line 135 « BeginVorige123VolgendeEinde »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL