Home
Mijn Amelisweerd

 

 

 

Toelichting bij de Inspiratiemiddag  ‘Boom, bomen, bos’

40 jaar Vrienden van Amelisweerd

30 september 2012,  Rhijnauwen

Voor in de Nieuwsbrief en op de website www.vriendenvanamelisweerd.nl

 

Aanleiding

Onze inspiratiemiddag op 30 september 2012, getiteld ‘Boom Bomen Bos’ staat in het teken van de historie van ‘40 jaar Vrienden van Amelisweerd’ en de actualiteit van het daaruit voortgekomen Kracht van Utrecht--initiatief. Bovendien is het 30 jaar geleden dat de ontruiming en de bomenkap van Amelisweerd plaatsvond voor de aanleg van de A27.  En drie jaar geleden werd het Kracht van Utrecht-initiatief geboren.

 

De ‘Kracht van Utrecht’ was (in 2009) de titel van het achtste rapport in de historie van de Vrienden van Amelisweerd. Vanuit dit initiatief werkt een groeiende groep betrokken en deskundige inwoners van Utrecht aan concrete voorstellen om onze stad en regio een omslag te laten maken naar slimmere en gezondere mobiliteit, schonere lucht en een leefbare stad. In denken en doen. Zie www.krachtvanutrecht-initiatief.nl

 

Doel en doelgroep

De middag organiseren we voor mensen die open staan voor een andere benadering dan de politieke; namelijk een artistieke, poëtische invalshoek. In Ienke Kastelein hebben wij een Utrechts beeldend kunstenaar gevonden die de aanwezige deelnemers verdieping biedt op de thema’s Boom Bomen Bos. Het programma volgt een opbouwende lijn, die aandacht vraagt en uitnodigt tot reflectie. Ter inspiratie van de aanwezigen, de Vrienden en het Kracht van Utrecht initiatief.

 

Locatie en tijd

De bijeenkomstdag wordt gehouden in de Ridderhofstad, het hoofdgebouw van StayOkay in Rhijnauwen/Bunnik, vlakbij Amelisweerd. U bent welkom vanaf 13.30 u. In de Ridderzaal hebben we een kleine tentoonstelling ingericht. Start van het programma is om 14 uur. We sluiten af met een informele borrel tot ca. 17:00 uur.

De middag is minder geschikt voor ouders met kleine kinderen.

 

Organisatie

Vrienden van Amelisweerd, samen met het uit de vrienden voortgekomen Kracht van Utrecht-initiatief. Als formele opdrachtgever fungeert de Stichting Onderzoek en Educatie Stad en Amelisweerd (SOESA).

 

Maximum aantal aanwezigen voor de middag: 70

We vragen een deelnemersbijdrage van minimaal € 10,- p.p. in de vorm van een donatie (liefst van een hoger bedrag). Ook sponsoring behoort tot de mogelijkheden. Schrijf u snel in.

 

Aanmelding voor deelname vindt plaats door storting van minimaal € 10,- per persoon op Triodos bankrek. 390492329 ten name van SOESA met vermelding van viering 40 jaar Vrienden van Amelisweerd. Wanneer u daartoe in staat bent stellen we het zeer op prijs een hogere bijdrage van u te te ontvangen in de vorm van een donatie aan de Stichting SOESA als ANBI-instelling (Algemeen Nut Beogende Instelling). Uw donatie is aftrekbaar.

 

Als u tevens ons een bevestiging stuurt per mail aan Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken kunnen we u tevoren het programma met nadere toelichting  toezenden.

 

Programma Inspiratiemiddag  ‘Boom, bomen, bos’

 

14.00 uur Welkom vanuit de Vrienden van Amelisweerd

Introductie op de programmatitel: Boom, Bomen, Bos door Ienke Kastelein

 

Boomriddder Isolde, korte documentaire van Falco Minken (eindexamen Hogeschool voor de Kunsten Utrecht)

 

Persoonlijke film, Jan Ketelaars, (docent Hogeschool voor de Kunsten Utrecht)

 

Kleurrijk tapijt, muziek van Karim Eharruyen, solo op L’ud, perzische luit.

 

15.00 uur Twee onderdelen die parallel lopen:

- Wandeling: het bos als geheugenpaleis, met Ienke Kastelein (maximum 30 deelnemers)

- Socratisch gesprek: Bomen over de waarde van Boom en Bos o.l.v. Joop Kools) (maximum 40 deelnemers

Napraat met drankje en hapje met

rond 17 u  slotakkoord

 

 

Achtergrondinformatie over dit programma en de in dit project samenwerkende kunstenaars is te vinden op www.vriendenvanamelisweerd.nl Inspiratiemiddag 30 september.

 

Telefonisch kunt u meer informatie verkrijgen bij Gerrit Jan Bakker, 06 1072 0192. Of via mail Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijkenDe Kromme Rijn

Daar waar Methusalem* langzaam vergaat

heet het Amelisweerd, het laagland langs de Kromme Rijn

ene Amelis mag er ridder zijn

eeuwen voor Hendrik het bebossen laat.


Met langs de Rijn de ‘auen’: weidegronden

vol bosanemoon, speenkruid, gulden boterbloem en klei

goed zichtbare seizoenen komen voorbij

waar het ‘Engels werk’ kronkelend wordt verbonden.


En boven dit lieflijke riviergebeuren

de nachtegaal, de spotvogel en soms een wielewaal

in het voorbos blauwe reigers aan hun middagmaal

en vlinders schermen met de teerste kleuren.


De laaggelegen wilgenvelden heten er grienden

en langs het jaagpad vliegt de blauwe korenboutlibel

de ringslang zonnebaadt en wisselt er van vel

een walhalla is het voor buitenvrienden.


De Kromme Rijn geeft gul aan wie verstaat

met oevers die begroeiing alle ruimte geven

wel elke dag is er iets te beleven

daar waar Methusalem langzaam vergaat.


*naam van een eeuwenoude, in 2006 omgevallen beuk


Een gedicht van Ine Kievits 


 
Amelisweerd in de herst - bijzondere fenomenen

Zwanen voor het MOA, door Bea Groen

Eigenlijk is iedere dag een Dag van Amelisweerd

Op dit moment, aan het begin van de herfst, beginnen de bomen bronzen kleuren te tonen. Eikels en beukennootjes vallen in grote hoeveelheden. Kraaien zijn druk bezig om noten te kraken op het asfalt van de Rhijnauwenselaan. Met een noot in de snavel vliegen ze omhoog, laten de noot vallen en landen er snel naast om te zien of de noot al is open gegaan. Walnoten, hazelnoten, kraaien zijn er gek op. Ze hebben er dan ook veel voor over.

Paddenstoelen rijkdom

De eerste paddenstoelen hebben hun koppen alweer opgestoken. Nog even en Amelisweerd laat zien waar het beroemd om is: de zeldzame russola's, de kluifzwammen, stuifzwammen en vele anderen laten zich uitgebreid bewonderen in het bos. Wees verstandig en laat ze staan. De meesten zijn giftig. En niet alleen de paddenstoelen zijn het bekijken waard. Een grote zwanenfamilie zwemt trots langs het museum. De jonge zwanen van dit voorjaar zijn nu groot, maar krijgen hun witte verenpracht pas volgend jaar. Tegen de zomer is er dan een witte imposante stoet op de rivier.

Joop Spaans over de zwarte essenvoeten

Joop Spaans naast een gevallen es, door Bea Groen

Een bijzondere Amelisweerd-dag is het, wanneer rentmeester Joop Spaans een excursie leidt, zoals onlangs in een paar noordelijke bospercelen (Hoge bos en Rijnsoever). Hij vertelde over het probleem van de essenvoeten. Essen zijn prachtige, hoge rechtopgaande bomen, met problemen die voortkomen uit hun jeugd. Toen groeiden essen nog als essenhakhout. Iedere paar jaar werden namelijk alle uitlopers gesnoeid. Daardoor ontstond langzamerhand een grillig gevormde stronk essenhakhout, waaruit lange rechte takken ontsproten. Onder andere wielspaken maakte men hiermee.

Verspochten

Na de Tweede Wereldoorlog werden de essen niet meer gesnoeid. Veel essen groeiden vanaf dat moment als bomen met één stam op een verdikte voet. Helaas scheuren essen vaak in de lengte. In de scheur sijpelt dan water binnen. Langzamerhand verspocht (i.e. door vocht aangetast, beschimmeld, verrot) de onregelmatig gevormde voet van de es. De kern wordt zwart van binnen en de es moet uiteindelijk gekapt worden. Op de foto zie je Joop Spaans naast een gevallen es.

Een bijzonder Amelisweerd fenomeen dus! Er staan meerdere van deze essen op de landgoederen. Verschillende exemplaren hebben zwarte stronken. Zoek ze eens op.

Tekst en foto's: Bea Groen

 
De Familie Konijn

Een sprookje door Mieke Spronk

Er was eens een konijn. Hij heette Ramses. Hij had een prachtige wildkleur, zwarte oren een een beige neusje. Zijn staartje was roestbruin met zwart. 

Konijnen_Mieke_Spronk

Ramses woonde op een stuk grasland, dat ingeklemd lag tussen het talud van de spoorlijn, de druk bereden snelweg en een brede sloot. Al sinds mensenheugenis woonden daar konijnen. Ramses was een telg uit de vierde generatie van het geslacht Kokowazi. Hij had heel veel broers en zusters, neven en nichten, ooms en tantes en andere familieleden. Met z'n allen vormden ze daar een konijnengemeenschap en woonden ze in het sappige, malse, hoge gras. Ze hadden een uitgebreid stelsel van holen en holletjes gegraven, om beschutting te vinden in de nacht, tegen de kou, tegen de winterse buien, om in te wonen en om hun voedsel in op te slaan. In de vroege ochtend en zo tegen zonsondergang kon je de konijntjes op dat veldje zien springen, hollen en buitelen, een lust om te zien. 

Ramses had zich een vrouwtje gevonden, Tamina, uit het geslacht Kowezi, met wie hij al jaren samen huppelde. Ze hadden vijf en veertig jonkies gekregen, van wie Ramses echt niet allemaal de namen kon onthouden. Meestal riep hij ze met “hé Pluis, kom jij eens hier”. Soms kwamen de kleintjes dan wel, maar lang niet altijd, want ze deden precies waar ze zin in hadden. Er werd wel eens een konijntje aangereden, er werd er wel eens eentje aangeschoten en meegenomen, een enkele werd ziek of ging dood, of werd verschalkt door een roofvogel, maar in het algemeen leefden ze daar lang en gelukkig. Mensen wisten dat ze daar woonden, maar lieten de konijntjes in hun waarde. 

Lees verder...

 
Het Amelisweerd van Edwin Winkels (auteur van Welkom thuis, 2013)


Bijdrage van Edwin Winkels

Geboren op de Abstederdijk, opgegroeid in Hoograven en Kanaleneiland, opgeleid op het Christelijk Gymnasium bij het Ledig Erf en de School voor de Journalistiek aan de Palmstraat, was Amelisweerd natuurlijk jarenlang mijn dichtsbijzijnde uitstapje naar de bossen, op de fiets of, later, de motor. Eerst met de ouders, pannekoeken eten, later zelf, om af en toe te ontsnappen aan de stad. Toen eind jaren zeventig de plannen voor de aanleg van de snelweg bekend werden heb ik het verzet ertegen zoveel mogelijk proberen mee te maken. Zeker op de School voor de Journalistiek, waar ik van 1981 tot en met 1984 studeerde, werd het hele proces van dichtbij gevolgd – het was voor de studenten ook goed materiaal voor talloze verhalen. En als ‘links’ bolwerk trok de halve school naar Amelisweerd op de dagen dat het verzet tegen de aanstaande bomenkap het heftigst was. Ik was, met nog geen 20 jaar, maar een ‘jonkie’ onder de demonstranten, maar herinner me die dagen en nachten als een mooi avontuur met, helaas, een trieste afloop. Een heel klein deeltje van die herinnering heb ik gebruikt in mijn dit jaar verschenen roman Welkom thuis – daarin heeft de A27 trouwens veertien rijbanen omdat het verhaal in de toekomst speelt. Een toekomst waarin de bomen inmiddels wraak hebben genomen op de auto’s, zoals hoofdpersoon Harmen Turksma, woonachtig in Argentinië, ontdekt.

Een kort fragment uit Welkom thuis:

Terwijl de wind in zijn ogen en langs zijn oren gierde, al reden ze niet harder dan veertig kilometer per uur, zag hij achter de geluidswal de bomen zich trots naar de hemel richten. Ze stonden dichtbij, hun kruinen piepten over de afscherming heen, iepen, eiken en beuken wilden de verwaarloosde snelweg heroveren, veertien rijbanen voor niks. Amelisweerd niet geasfalteerd! Harmen was net twee maanden als student in Nederland en Willem had hem al meegesleept in het heroïsche verzet. Nachten hadden ze in boomhutten gebivakkeerd en zich tegen bulldozers en ME verzet. Harmen had ervan genoten, agenten een beetje treiteren, het bos weer bezetten nadat het eenmaal ontruimd was, rechtszaken bijwonen, protestbrieven overhandigen. Er was geen enkele angst voor de overheid, integendeel. Schoppen tegen de marcherende laarzen van de macht. Thuis (in Argentinië) zou hij voor zoiets een van de tienduizenden vermisten zijn geworden, hier werd hij zelfs niet aangehouden. In een spoedcursus tussen de Hollandse bomen was hij zijn angst voor de autoriteit kwijtgeraakt. (...) Na de beroepsopleiding die hij in Tres Arroyos had gevolgd vond de familie het echter geen goed idee in het onrustige Buenos Aires naar de universiteit te gaan, al was toen de macht van de generaals tanende. Landbouwkunde wilde hij doen, wat anders? Op kamers in Utrecht, studeren in Wageningen, alsof hij elke dag van San Cayetano naar Tres Arroyos reisde. Net eenentwintig was hij, meer dan oud genoeg. Waarom niet? Het land van zijn ouders, een veilige democratie, een modern paradijs voor een twintiger. En vader had geld genoeg om hem elk jaar met kerst een ticket te betalen. Kon hij de Hollandse winters even ontvluchten, al sloegen die juist pas na zijn terugkeer in Utrecht genadeloos toe, met twee late Elfstedentochten op rij. Het was er kouder dan in de punt van Patagonië.

Hoe vaak had hij na de protesten niet de nieuwe snel-weg naar Amersfoort genomen, op weg naar Friesland? Zo snel dat hij Amelisweerd niet eens zag liggen. En nu reed hij er weer, hij zat bij Tarik achter op de scooter.

Meer weten? http://edwinwinkels.com/nieuws-2/

 
Een ode aan boom en bos; socratisch gesprek tijdens Inspiratiemiddag BoomBomenBos

Bomen over de waarde van Boom en Bos - Socratisch gesprek

Mensen geven betekenis aan dingen en aan elkaar, vanuit die betekenis ontstaat waarde en verbinding. Dit gesprek is een onderzoek naar wat jou verbindt aan deze bomen, aan dit bos. Waarom wil jij het behouden, wat staat er voor jou op het spel, wat gaat je aan het hart. Een persoonlijke reflectie op de betekenis van boom en bos afgerond met een poëtische benadering tot het onzegbare: een ode aan boom en bos.

Lees hier de prachtige, poëtische antwoorden van de deelnemers

Het Socratisch gesprek tijdens de Inspiratiemiddag BoomBomenBos stond onder leiding van gespreksleider Joop Kools.

 
Warning: Illegal string offset 'active' in /home/amelisweer/domains/vriendenvanamelisweerd.nl/public_html/templates/Amelisweerd/html/pagination.php on line 129 Warning: Illegal string offset 'active' in /home/amelisweer/domains/vriendenvanamelisweerd.nl/public_html/templates/Amelisweerd/html/pagination.php on line 135 Warning: Illegal string offset 'active' in /home/amelisweer/domains/vriendenvanamelisweerd.nl/public_html/templates/Amelisweerd/html/pagination.php on line 129 Warning: Illegal string offset 'active' in /home/amelisweer/domains/vriendenvanamelisweerd.nl/public_html/templates/Amelisweerd/html/pagination.php on line 135 Warning: Illegal string offset 'active' in /home/amelisweer/domains/vriendenvanamelisweerd.nl/public_html/templates/Amelisweerd/html/pagination.php on line 129 Warning: Illegal string offset 'active' in /home/amelisweer/domains/vriendenvanamelisweerd.nl/public_html/templates/Amelisweerd/html/pagination.php on line 135 « BeginVorige123VolgendeEinde »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL