Home
Een stukje geschiedenis

In 1970 ontdekte Jaap Pontier, een Utrechtse planologiestudent, dat er een dikke streep op de kaart liep op de plek van het landgoed Amelisweerd nabij Utrecht. Dat was de rijksweg A27, die dwars door het bos zou worden aangelegd. Spoedig ontdekte hij dat het bos misschien al in 1971 zou worden gekapt. Met wat studievrienden en belangstellenden uit allerlei hoeken richtte hij de Werkgroep Amelisweerd op, die in maart 1971 een rapport publiceerde. De Werkgroep tekende daarin een alternatief dat door de rand van het bos zou gaan, en niet er dwars doorheen.

Lees hier meer in ons eigen verhaal over de strijd tegen de A27 en over andere bedreigingen van dit unieke gebied.

Lees hier een historische beschouwing van Hans Buiter, 'De strijd rond een stadsbos' (PDF); 25 jaar na de slag bij Amelisweerd, verschenen in 2007.

Lees hier welke aandacht Rijkswaterstaat besteedde aan het monument, opgericht door de Vrienden van Amelisweerd ter nagedachtenis aan de strijd rond het bos, verschenen in het personeelsblad van het ministerie in 2000.

Lees hier (met mooie foto's uit het Nationaal Archief, PDF), hoe liefhebbers van autosnelwegen (autosnelwegen.nl) de historie van de acties beschrijven; niet helemaal historisch juist, maar dat terzijde.


Op 24 mei 1979 verzamelden zich een groot aantal demonstranten bij het stadhuis van Utrecht om, samen met PvdA wethouder Rosenberg, richting Amelisweerd te fietsen om te demonstreren tegen de aanleg van een rijksweg door dit natuurgebied. 

Een flardje van onze geschiedenis in beeld, zonder geluid...