Home
Teken Petitie "Openhouden Intercitystop Best"
Peter Bok uit Sint-Oedenrode heeft een petitie opgesteld om de intercitystop in Best te behouden. Zoals het er nu naar uitziet zal de intercity daar half april niet meer stoppen. Voor verdere informatie zie dit bericht. Voor het tekenen van de petitie klik hier.
 
Platform Schone Lucht Utrecht en de Kracht van Utrecht

De Vrienden van Amelisweerd hebben zich aangesloten bij het Platform Schone Lucht, een samenwerking tussen verschillende bewonersorganisaties van deze stad.
Zoals u misschien weet is eind 2009 door het college van voor de verkiezingen van 3 maart 2010 het Actieplan Luchtkwaliteit aangenomen, wat onder andere inhoudt de aanleg van een extra weg in de wijk Noord-West. Ook is onlangs besloten de snelwegen rondom Utrecht te verbreden, waaronder de verbreding van de A27 door Amelisweerd tot 14 rijstroken. Volgens dit college is dat de enige manier om de (auto!)bereikbaarheid van Utrecht te garanderen en te voldoen aan de Europese luchtvervuilingsnormen.
De Vrienden van Amelisweerd en de Natuur- en Milieufederatie (NMU) hebben echter met het rapport 'De Kracht van Utrecht' 2009 wél een bredere visie op onze regio en de mobiliteit ontwikkeld. Voor een leefbare toekomst van de stad, waar fiets en een fors openbaar vervoersnetwerk een krachtig alternatief kunnen bieden. Voor ieder die het weten wil: wij zijn niet tégen autogebruik, maar vóór slim autogebruik.

 
Is uw wijk nog niet aangesloten bij het Platform Schone Lucht? Sluit je aan bij het Platform
en kijk op www.utrechtanders.nl . U bent van harte welkom! Wilt u een poster ontvangen? Mail naar Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken

 
Vrienden van Amelisweerd actief op Twitter
De Vrienden van Amelisweerd zijn ook actief op Twitter, met korte nieuws updates.
Deze berichtjes zijn te volgen via http://www.twitter.com/amelisweerd
Met een eigen Twitteraccount kun je je abonneren op de Twitterberichten van de Vrienden van Amelisweerd, door volger te worden. Meer info over Twitter http://www.twitterinfo.nl. Als je zelf ook Twitterberichten wilt versturen, maak dan een account aan op http://www.twitter.com.
 
Vierseizoenenwandeling IVN en Vrienden van Amelisweerd.

Zomerwandeling 27 juni 2010 en verslag winterwandeling

De zomerwandeling is 27 juni om 11 uur en start wederom bij het bezoekerscentrum bij Oud Amelisweerd.
De lentewandeling was op de regenachtige zondag 2 mei 2010. Er waren ongeveer 15 deelnemers. En de wandeling startte bij bezoekerscentrum Oud Amelisweerd.
Bij de winterwandeling 24 januari  was de wereld ineens weer wit van de sneeuw die ochtend. De verse sneeuw zorgde voor een prachtige sfeertekening van het landschap van Amelisweerd. Excursieleider Jaap Milius van IVN-De Bilt begroette ons bij Oud Amelisweerd, een groepje van ongeveer 10-12 geïnteresseerden, waaronder een aantal Vrienden van Amelisweerd en IVN leden uit de omgeving. Elk seizoen houden we een themawandeling samen, bedoeld om het unieke parkbos Amelisweerd door de seizoenen heen te leren kennen in al haar fasen van ontwikkeling. Deze witte (rond)wandeling leverde verrassende ontdekkingen op. Jaap had voor ons op papier kleurige afbeeldingen van bomen en knoppen meegenomen. Wat hebben we zoal gezien?

Lees meer...
 
Dekselse optochten zaterdag 16 januari vanaf 13 u

 
A.s. zaterdag 16 januari worden er door Bewonersgroepen uit Lunetten, Overvecht, Voordorp en Rijnsweerd optochten gehouden. Doel is het verzamelen & informeren van buurtbewoners en het verspreiden van de boodschap in de eigen buurt en wijk van TOT HIER EN NIET VERDER: 
 

Tegen het verbreden van snelwegen


voor de Kracht van Utrecht als duurzaam alternatief voor onze mobiliteit.

 

 

 
Kom naar een van de locaties op zaterdag a.s.:

 

Lunetten, start 13:00 uur, bij de hoofdingang van buurtcentrum de Musketon, Hondsrug 19, aan de overkant van de C1000. Eindpunt bij brug over de A27 aan ‘Tussen de Rails’-fietspad / langs spoorlijn Utrecht-Arnhem.

 
Overvecht, start 13:30 uur op twee locaties: schoolplein Pagodedreef en schoolplein Dianadreef. De scholen zijn ook het eindpunt.

 
Voordorp, start 14:00 uur: winkelcentrum de Gaard (aan de Troosterhof)

 
Rijnsweerd, start 14:30 uur: Daltonschool Rijnsweerd, Jan Muschlaan 24
 
Meer informatie: John Buitink: 06 - 25322340 

 
Zondag 24 januari: Start Winterwandelen door Amelisweerd met IVN (11 januari 2010)

IVN-De Bilt e.o. organiseert in 2010 samen met de Vrienden van Amelisweerd vier seizoenswandelingen door het landgoed Amelisweerd.
De reeks is bedoeld om dit unieke parkbos door de seizoenen heen te leren kennen in al haar fasen van ontwikkeling. Iedere wandeling zal zich richten op een specifiek thema.

De eerste uit de reeks is de winterwandeling op Zondag 24 januari, 11.00 Start bij Oud Amelisweerd. 

Lees meer...
 
Politiek Den Haag erkent Kracht van Utrecht (16 dec. 2009)

Kamer voert druk op Eurlings op 

Steun Kracht van Utrecht groeit

Utrecht – De Tweede Kamer vraagt aandacht voor De Kracht van Utrecht, het pleidooi van de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) en de Vrienden van Amelisweerd voor een beter openbaar vervoer. Onder aanvoering van de PvdA voerden Kamerleden maandag de druk op minister Eurlings op.

De Kamer wil dat het rapport De Kracht van Utrecht als volwaardig alternatief wordt onderzocht in de vervolgstudies (tweede fase MER) . In een motie had de Kamer daar eerder dit jaar al om gevraagd. Het tot nu toe uitgevoerde onderzoek laat nog teveel open op het gebied van ruimtelijke ordeningskansen, de positieve milieueffecten en de kosten en baten van het alternatief.

Lees meer...
 
Onderbouwing besluit Ring Utrecht: onvolledig en onjuist (17.11.2009)

Op 3 november 2009 namen de ministers Eurlings en Cramer en de regionale bestuurders Ekkers (provincie), de Bondt (gemeente utrecht) en Kallen (BRU) het besluit om onder andere de A27 door Amelisweerd een breedte van 2x7 banen te geven.

Lees meer...
 
Eurlings wil A27 verbreden (3 november 2009)

BESLUIT EURLINGS DOODLOPENDE WEG

De minister Eurlings en Cramer hebben met de Utrechtse regiobestuurders Ekkers (provincie), Kallen (BRU) en De Bondt (gemeente Utrecht) een voorkeursvariant gekozen voor de Ring Utrecht, zo hebben wij op diverse nieuwssites mogen lezen. Het is een dramatische keuze.

 • De A27 wordt verbreed.
 • De A12 wordt verbreed.
 • De Noordelijke Rondweg (langs Overvecht en Maarssen) wordt een 100 km/uur snelweg.
 • De bestuurders houden ook nog eens de optie open om in de toekomst een weg dwars door Leidsche Rijn aan te leggen.

Heel consequent, maar beter kan het fiasco van dit asfaltdenken niet worden geïllustreerd. De keuze is ‘Auto’s Eerst’, en de leefkwaliteit voor de bewoners van stad en regio is dan niet van belang.

Lees meer...
 
Minister Eurlings: "Vrienden en NMU worden betrokken in fase 2"

25 juni 2009

Binnen twee dagen na een stevig debat met de Tweede Kamer, heeft de minister gereageerd op het verzoek van de Kamer om ons rapport “De Kracht van Utrecht" te betrekken in de tweede fase van de Planstudies na 6 juli a.s. Wat blijkt:

De kern van onze visie luidt:
Met het uitgebreide maatregelenpakket uit "De Kracht van Utrecht 2.0" lossen we de knelpunten op het wegennet in stad en regio op, als je voor duurzame oplossingen wil gaan.

Binnenkort worden de onderzoeksvragen van de Vrienden / NMU op deze site gepubliceerd. Docenten en studenten van onderwijs- en onderzoeksinstellingen roepen wij bij deze op dit najaar creatief mee te denken over onze visie: voor bestuurskundigen, economen, verkeerskundigen en sociaal-psychologen in spe hebben wij aantrekkelijke stage- en onderzoeksvragen in voorbereiding.

25 juni 2009
Jan Korff de Gidts
06 3363 0344

 
De Vrienden van Amelisweerd hebben hulp nodig!

Een bomvolle zaal in Lunetten, maandagavond de 11de januari: 240 mensen, fantastisch! Grote actiebereidheid om deel te nemen aan de Dekselse Optochten a.s. Zaterdag vanaf 13 uur in Lunetten, Overvecht, Voordorp en Rijnsweerd.

We zijn er nog niet en hebben menskracht nodig! Wie kan bijdragen vanuit de volgende gebieden:

 • secretarieel?
 • netwerken en lobbyen: zorgen voor podia voor "De Kracht van Utrecht"?
 • schrijven van lesbrieven over Schone Lucht, Geluidshinder en het belang van Stilte, "De Kracht van Utrecht" , over de landgoederen?
 • stands bemannen, aan (voorbereiding van) acties mee doen, zoals met de DEKSELSE OPTOCHTEN?
 • website actueel houden (kennis van Joomla is een pré)?
 • verkeerskundige / fiscalist / jurist / advocaat / ingenieur / planoloog ...
 • en niet te vergeten, zorgen voor sponsoring en donateurs (we hebben 0 euro subsidie)
 • etc.?

Stuur uw reactie naar Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken

Of bel Jan Korff de Gidts: 06 3363 0344 

 
De landgoederen en de Vrienden van Amelisweerd

Amelisweerd en Rhijnauwen, de landgoederen langs de Kromme Rijn, zijn een begrip voor talloze mensen die in Utrecht en omgeving wonen.

De Vrienden van Amelisweerd zetten zich in voor het behoud van de unieke kwaliteit van dit gebied. Bijzondere kwaliteiten op ecologisch, landschappelijk, cultuurhistorisch en recreatief gebied:

 • Button Amelisweerd Niet GeasfalteerdVanaf 1971, toen het gebied voor de eerste keer werd bedreigd door de aanleg van de Rijksweg 27.
 • In al die jaren daarna, waarin we onderbouwde pleidooien hielden om de groeispiraal van meer auto's -> meer wegen -> etc. te doorbreken. Meer wegen, meer lawaai, meer luchtverontreiniging, meer broeikasgassen etc, etc.
 • In het voorjaar 2008, toen we nieuwe bedreigingen signaleerden in een plan voor het kappen van monumentale bomen in Amelisweerd en ons zevende rapport publiceerden
 • En op 5 december 2008, toen we via het dagblad Trouw het onzalige plan voor een snelweg door Rhijnauwen publiek maakten.

 

Want Amelisweerd en Rhijnauwen verdienen onze inzet!

Actief worden? Mail ons: Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken

Of steun ons met een (jaarlijkse) donatie aan de Vrienden van Amelisweerd, over te maken op giro 405 65 70 tnv penningmeester van Amelisweerd te Utrecht.

 
Twee excursies in Amelisweerd (15 en 17 april 2011)

A.s Vrijdag en Zondag zijn er twee excursies in Amelisweerd.

Vrijdag 15 april, 13 - 15.30 uur Excursie Leesbaar Landschap met Kees de Heer: voor docenten middelbare scholen

Zondag 17 april, 6.00 uur, Vroege Vogelwandeling met IVN-gidsen en Vogelwacht Wigle Braaksma

Beide excursies starten bij het Bezoekerscentrum naast Oud Amelisweerd, Provinciale weg Utrecht- Bunnik, afslag Amelisweerd. Er zijn geen kosten aan verbonden.

 

Vrijdag 15 april, 13 - 15.30 uur Excursie Leesbaar Landschap

Op vrijdag 15 april a.s. van 13 - 15.30 uur organiseren de Vrienden van Amelisweerd een landschapsexcursie: "Leesbaar Landschap". Onder leiding van Kees de Heer (Landschapsgids in Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland) gaan we nu met vier verschillende brillen Amelisweerd in.

We zien steeds hetzelfde landschap, maar vanuit een ander perspectief. Hierdoor ontstaat een completer en rijker beeld van delen van het landschap, maar ook van het geheel. Hoe beter deze samenhangen zichtbaar zijn, hoe sterker de identiteit van het landschap. De vier "brillen" zijn: de verticale en horizontale samenhang, de seizoenssamenhang en de historische samenhang. Omdat deze methode erg geschikt kan zijn voor een project op een middelbare school nodigen we tevens docenten aardrijkskunde, geschiedenis, biologie en maatschappijleer uit. Om met mensen met een verschillende achtergrond gestructureerd naar het landschap te kijken, over de kwaliteiten in gesprek te komen en zoeken naar het bijzondere / eigene van Amelisweerd. Als je de methode al tevoren zou willen verkennen, verwijzen we je hier naar de website.

Bovendien biedt het de gelegenheid te horen wat de verbreding van de A27 (met de bizarre 2x7 rijstroken) voor consequenties heeft voor het bos en de stad en welke alternatieven uit de Kracht van Utrecht die aantasting kunnen voorkomen.

En neem een (collega-) docent mee.... Aanmelden via Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken Meer informatie: Jan Korff de Gidts, 06 3363 0344.

 

Zondag 17 april 6.00 uur Vroege Vogelwanadeling: Ontwaken van het bos: het herkennen van vogels aan hun zang

IVN De Bilt e.o. organiseert zondag 17 april de traditionele Vroege-vogelwandeling. Aanvang 6.00 uur. Startplaats is het bezoekerscentrum Amelisweerd gelegen naast het landhuis Oud Amelisweerd (Provinciale weg Utrecht- Bunnik, afslag Amelisweerd).

Vindt u het ook zo lastig om al die vogelgeluiden uit elkaar te houden, te herkennen en te onthouden? Dan is deze vroege-vogelwandeling misschien iets voor u. April is bij uitstek het jaargetijde om vogels niet alleen te kunnen horen, maar ook nog te kunnen zien. De bomen zijn nog maar nauwelijks in het blad waardoor beeld en het geluid van de vogel in kwestie kunnen worden gecombineerd. En dat helpt bij de soortherkenning of, als u het even niet weet, bij het opzoeken in uw vogelboekje. Het voorjaar luidt met Pasen natuurlijk ook het broedseizoen in waardoor de vogels zich van hun beste kant willen laten horen en zien!

We zijn er al vroeg bij omdat bij ochtendschemer de vogels zich soort voor soort melden en mengen in een aanzwellend ochtendorkest. Als in een ‘Bolero’ wordt de climax bereikt rond de klok van 6.30 uur. Mis dit niet! De beginnende vogelaar leert een aantal kenmerkende soorten van park en bos te herkennen en te onderscheiden aan hun zang. Voor de meer ervaren vogelkenner is het een goede gelegenheid om de kennis aan vogelgeluiden op te frissen en verder uit te breiden.

De wandeling wordt begeleid onder de deskundige leiding van IVN-natuurgidsen en vogelkenner Wigle Braaksma van Vogelwacht Zeist, De Heuvelrug.

Aanmelding niet nodig. Voor meer informatie kunt u bellen met Jaap Milius 030 2288636.

 
Reactie op plannen voor Engelse Werk, Slingerbos en Huisbos Rhijnauwen

Reactie Vrienden van Amelisweerd op de plannen van Bureau Verbeek, november 2014

Op 16 oktober jl. heeft Barry Kerckhoffs van Bureau Verbeek de plannen van het Limburgse Bureau Verbeek en Oldenburger gepresenteerd tijdens een bijeenkomst op de beheerspost. De Vrienden van Amelisweerd hebben gereageerd op deze plannen. Onderstaande tekst is onze inspraakreactie, zoals verstuurd aan de gemeente. Meer informatie over de plannen staat op de website van de gemeente, check Engelse Werk & Slingerbos en Tuin Rhijnauwen & Huisbos.

Onze reactie bevat een korte samenvatting van het plan en de overwegingen van de Vrienden van Amelisweerd ten aanzien daarvan. De overwegingen zoals gepresenteerd refereren aan opmerkingen die op de avond zelf zijn gemaakt, en dienen ook ter verdere toelichting van de standpunten van de Vrienden van Amelisweerd over de waarden van Amelisweerd en Rhijnauwen.

Een transparant, maar ook besloten landgoed

De beheerder stelt in diens Toekomstvisie dat gestreefd wordt naar een mix van cultuurhistorie, ecologie en recreatie.  De landschappelijke stijl en bijzondere beplanting moeten weer kenbaar en genietbaar zijn voor de bezoekers. Het Plan Verbeek heeft als belangrijkste doelstelling het transparant maken van het landgoed, het openen van zichtlijnen, het aanharken en afpassen van de slingerpaden, het scheppen van een bloemenparksfeer. 

De belangrijkste attracties van Amelisweerd zijn de beslotenheid binnen de verschillende onderdelen, de ervaring van aanwezig zijn in de natuur, de mogelijkheid om de kringloop van de natuur te volgen van nabij. Dit zijn tevens de doelen die al in de zeventiende en achttiende eeuw werden gehanteerd wanneer het ging om de bossen en tuinen op de landgoederen.

Er is wat ons betreft een gevaar dat een ontwerp dat sterk gericht is op transparantie zich niet verhoudt tot de thans aanwezige en zeer positief ervaren beslotenheid zoals wij die nu op de landgoederen aantreffen.

Het plangebied:

  

Slingerpad

Langs de Scheidingssloot loopt het Slingerpad. Langs dit pad staan in de herfst paddenstoelen, in het voorjaar bloeien hier stinzenplanten, te weten vooral bosanemonen. De rest van het jaar groeit en bloeit er weinig langs het pad, want hier staan veel beukenbomen die het licht van de bosbodem weghouden. Er zijn struiken, varens en bramen. Naar wij begrijpen is het plan om de bovenste bodemlaag af te graven en daar andere planten en struiken te plaatsen. De bosanemonen, de sneeuwklokjes, de mycorrhizae (vertakkingsstelsels van paddenstoelen) gaan dan op de schop om ruimte te maken voor te introduceren planten en heesters. In de presentatie van het plan op de gemeentelijke website zien wij geen plantlijst. Wel wordt geschreven over het planten van varens (die er al staan) en Engels hout, wat een ruime omschrijving is.

Het heuveltje

Het afgraven en vervangen geldt ook voor het heuveltje op de kruising met de Domlaan, waar in het voorjaar hele bedden anemonen staan onder beukenbomen. Het heuveltje zou overigens een soort verhoogd eilandje worden, met een pad rondom. Dit betekent een marginalisering van het heuveltje, want met een pad er om heen, zal het kleiner worden.

De Vrienden van Amelisweerd menen dat, als er andere planten en heesters zouden willen groeien, ze daar al zouden staan. De ondergrond van Amelisweerd is rijk aan zaden en draden en knollen. Al wat ter plekke past, kan de kop opsteken en groeien. Het scheppen van mogelijkheden (door het kappen van een boom) laat steeds zien dat er daarna een climax vegetatie ontstaat. Wij twijfelen aan de noodzaak om alles af te graven en nieuw aan te poten, al is het alleen al om financiële redenen. Tevens heeft nieuw plantgoed enkele jaren zorg nodig. Zorg kost ook geld.

Dat het vooral te maken heeft met de locatie in het bos wordt duidelijk wanneer je langs de Scheidingssloot in noordelijke richting loopt. Hier staan veel meer struiken en heesters, hier bloeit ook meer, maar dit pad loopt tussen weilanden, niet in het bos. Daglicht op de bodem is essentieel.

Maken de zichtlijnen het bos niet té transparant?

Over het Slingerpad springen de reeën het Slingerbos in. Zij vinden daar voedsel en kunnen zich er verbergen voor wandelaars. Het plan voorziet in de aanleg van zichtlijnen. Dat betekent dat er corridors worden gemaakt door het Slingerbos zodat men van het Slingerpad kan kijken naar het heuveltje met de trap in het Engelse Werk (en terug). En van het heuveltje aan de Domlaan naar het heuveltje in het Engels Werk met de trap (en terug). Dat betekent dat de reeën te kijk staan. Dit betekent ook dat mensen op het ene punt kunnen zien dat er mensen langs het andere punt wandelen of dat ze er zitten. Met zoveel bezoekers op jaarbasis is dat wel het laatste waar mensen behoefte aan hebben. Men wil rust ervaren, en het gevoel alleen (of met het eigen gezelschap) te zijn in de natuur. Amelisweerd is op deze manier geen ‘buiten’ meer, maar een gewoon park.

In de tijd dat de zichtlijnen werden ontworpen, was er sprake van één enkele familie met haar gasten die rondwandelde op het landgoed. Om die sfeer die zij toen wensten nu bruikbaar en beleefbaar te maken voor honderdduizenden bezoekers meer is het niet voor de hand liggend om alles zo te maken als het destijds was. Anders kunnen al die prullenbakken ook wel weg.


Engels Werk: wees terughoudend en benut de bestaande onderzoeken!

Foto: J. Jelsma (2012)De bruggen van het Engels Werk zijn in niet al te goede staat en zullen vervangen worden. Er is nog geen bepaald type brug gekozen, maar gedacht wordt aan een type bruggetje passend in de achttiende eeuwse landschappelijke stijl. Te hopen valt op hout, al is gietijzer ook een optie.

Terughoudend met ingrijpen

Wat betreft het bosgedeelte gaat het ons vooral om goed onderbouwde keuzen over waar moet worden ingegrepen en waar niet. Deels vraagt het Engels Werk om sturing en visie (zoals waar het de “stormvlakte” betreft), deels zou juist het gebied op adem moeten komen van allerlei recente ingrepen. Behalve waar het gebied echt nieuw om invulling vraagt lijkt het ons van groot belang om terughoudend te opereren, en daarbij gebruik te maken van het al verrichte onderzoek. 

Historisch verantwoord planten?

Tevens zijn wij benieuwd hoe de aanbeveling om historisch verantwoord plantgoed te gebruiken, wordt geëffectueerd. Het is ook mogelijk om even af te wachten welke gewassen er gaan groeien op die plaatsen binnen het Engelse Werk waar een aantal jaren geleden is gekapt. Zo kan worden ingezet op, of keuzes gemaakt uit,  planten, heesters en bomen die passen op deze (relatief open) plek in Amelisweerd en die het er goed doen. Eventueel zouden hier enkele van de gewenste ‘Engels Hout’ gewassen gepoot kunnen worden om te zien of zij hier, waar er meer licht is, aanslaan. Hoorde hier misschien Kornoelje bij? 

Amelisweerd is honderden jaren oud. Haast hebben past hier niet.


Huisbos Rhijnauwen

Ook het Huisbos Rhijnauwen wordt vermeld in het Plan Verbeek. Het Huisbos stamt uit de achttiende eeuw en is het bos achter het koetshuis Rhijnauwen. Momenteel fungeert dit bos als een bufferzone tussen de drukke zone rond het koetshuis met de StayOkay en het café plus de doorgang naar het Pannenkoekenhuis enerzijds en de grote Weide tot Vermaeck anderzijds. Het Huisbos functioneerde destijds als een wandelgebied voor de familie ten Hove die op Rhijnauwen woonde en als een wingebied voor hout en bosproducten.

Doorzichtig bos

In het Plan Verbeek wordt ook hier meer openheid gepland. Er zijn doorkijkjes direct vanaf het koetshuis door het bos heen gepland naar de speelweide. Hierdoor wordt de ruimte in wezen kleiner, zowel visueel als psychologisch, en de verrassing dat er nog een speelweide achter het bos ligt, verdwijnt. Het aardige van Rhijnauwen is dat je hier juist niet het soort overzicht krijgt zoals dat op bijvoorbeeld Kanaleneiland voorhanden is. Wij stellen voor zowel structuur als beslotenheid te benadrukken.

De belangrijkste reden die Verbeek opgeeft, is dat het bos momenteel erg vochtig is. Het is normaal dat een natuurlijk gebied na regenval nat is, dat er modder en plassen zijn en dat mensen laarzen aan moeten trekken wanneer zij daar willen lopen. Er zou een enkel (diagonaal) kronkelpad kunnen komen dat een fractie droger is na bijstorting van houtsnippers, met een verhoogde ‘middenstip’ die refereert aan de indeling zoals zichtbaar op een oude kaart. 

Er is een verschil tussen het Jaagpad en het Huisbos. Het Jaagpad is een vaste verbinding voor voetgangers langs de Kromme Rijn tussen Utrecht en Bunnik. Het Jaagpad heeft een andere gebruikswaarde. Het Huisbos is een afgeperkt recreatiegebied, waar je met gemak in een paar minuten omheen kunt lopen via de omringende asfaltpaden wanneer het ondoorwaadbaar is geworden. Dit is trouwens zelden het geval.  Deze asfaltpaden maken het ook mogelijk dat mensen in rolstoelen of met rollators van het gebied en van het buiten zijn kunnen genieten. 

Het Huisbos is evenals de Sneeuwklokjeslaan op Nieuw Amelisweerd een oase van sneeuwklokjes in het vroege voorjaar. Daar hoeft geen verandering in te komen. 

Geen doorkijkjes naar de vele auto's

Het is fijn voor de gebruikers van de speelweide, om rondom bomen te hebben en de ervaring van lekker buiten te zijn in de natuur. Dit houdt dus in dat er geen doorkijkjes zijn naar het koetshuis en de auto’s die daar over de weg rijden. Tot de zo gewaardeerde ‘Amelisweerd en Rhijnauwen ervaring’ hoort dat je stiekem via een soort tijdmachine in de achttiende eeuw belandt. Nu, in deze tijd met oprukkende verstedelijking, is het ook een natuurmachine: de landgoederen zijn vooral ook prachtige en aantrekkelijke natuurgebieden die even de stad doen vergeten. Op een doorkijk naar een weg met auto’s zit niemand te wachten.

Overigens is er in de driehoek tussen parkeerplaats, Theehuis en rivier nog een heel klein kinderspeelplaatsje. Dit is altijd drukbezocht. Misschien is het een idee om hier enige ruimte en een enkel speeltoestel van hout aan toe te voegen.


Algemeen: betrek anderen eerder bij deze plannen

In de loop der jaren hebben verschillende onderzoekers (Albers, Guinée, Maes, Meulenbroek) inventarisaties verricht op Amelisweerd en Rhijnauwen en aanbevelingen gedaan voor de toekomst. Wij vinden het vreemd dat zij voor de totstandkoming van dit plan niet anders lijken te zijn betrokken dan via een literatuurverwijzing. Ook input van anderen, onder wie wij als  Vrienden, lijkt tot dusverre niet te zijn benut. Zoveel mogelijk gebruik te maken van reeds bestaande expertise lijkt ons aanmerkelijk efficiënter en goedkoper dan over een flinke periode alles over te laten aan bureau dat de materie tot zich moet nemen met veel reiskosten. Wij vinden het belangrijk dat deze expertise spoedig in vormen van uitwisseling en consultatie wordt benut, zo mogelijk met behulp van bezoeken ter plekke. Dan nemen plannenmakers ook betrokken en geïnteresseerde mensen mee in de keuzes die worden gemaakt.

---

Vrienden van Amelisweerd | Bea Groen | Jos Kloppenborg

Meer info over plannen Engelse Werk en Slingerbos bij de gemeente

 

 
Plannen voor Koeienbrug, Kavelpad en Slingerbos & Engelse Werk

Engelse Werk en SlingerbosTijdens de informatie-avond op 16 oktober 2014 presenteerde de gemeente Utrecht diverse plannen voor de Utrechtse landgoederen. Er zijn plannen voor een nieuwe "koeienbrug" over de Kromme Rijn en voor een nieuw kavelpad (ook voor koeien) ten behoeve van boerderij De Zonnewijzer.

De koeienbrug zal een redelijke prominente plaats innemen op de Kromme Rijn. In de plannen voor het kavelpad wordt een oplossing gezocht voor landbouwverkeer op de landgoederen. Daarnaast heeft de gemeente haar (concept voorontwerp) plannen gepresenteerd voor het Engelse Werk en Slingerbos. 

Reageren op de plannen voor Koeienbrug en Kavelpad kan nog t/m 5 november. 

Lees verder voor een uitgebreide toelichting op de plannen en weblinks naar de gemeenteplannen. Lees meer...
 
« BeginVorige12345VolgendeEinde »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Who's Online

We hebben 77 gasten online

Amelisweerd is waardevol

Foto's Amelisweerd

Vrienden op Facebook

VVA_Facebook